Geneesmiddelen

Hahnemann zelf begon honderden natuurlijke stoffen, in verdunde vorm (zie onder) te beproeven op zichzelf en vrijwilligers in zijn omgeving. Zijn leerlingen en opvolgers hebben er nog velen aan toegevoegd. Ontelbare geneesmiddelproeven zijn er gedaan en samengebracht in verslagen aangevuld met klinische ervaringen. Die proeven zijn de leidraad van alle homeopaten. Ze geven een beeld van wat geneesmiddelen kunnen veroorzaken bij gezonde mensen. Door de ontdekkingen van Hahnemann en ervaring van 200 jaar homeopathie weten we dat ze diezelfde symptomen kunnen genezen bij zieke mensen. Het gelijke met het gelijke genezen noemde Hahnemann dat. Zo hebben homeopaten in het verleden (en nu nog steeds af en toe) heel erg veel van deze proeven gedaan. Alle symptomen die ze kregen, na het te vaak innemen van een homeopathisch middel, werden zorgvuldig opgeschreven. Die verslagen zijn daarna op twee wijzen systematisch gebundeld namelijk in Materia Medica's (overzichten van alle symptomen die geneesmiddelen kunnen veroorzaken)en in Repertoria (naslagwerken per symptoom die laten zien bij welke middelen het betreffende symptoom voorkomt).

Arnica
Arnica

Ordening van de geneesmiddelsymptomen: Materia Medica's.

Hier een voorbeeld van een heel summier stukje Materia Medica over het middel Arnica (het wil overigens niet zeggen dat je álle symptomen van Arnica moet vertonen om baad te kunnen hebben van het middel. en andersom is het zo dat als je een aanal klachten hebt die bij dit middel passen dat het niet persé zo is dat je dit geneesmiddel nodig hebt. Te kunnen onderscheiden welke symptomen wel en welke niet belangrijk zijn én of dat geneesmiddel voor jou een genezende werking zou kunnen hebben, dat is de kunst van de homeopaat. Hieronder een voorbeeld van de opsomming van klachten die bij de geneesmiddelproeven bij het homeopathische geneesmiddel gemaakt van Arnica naar voren kwamen:

Mind:

Generaliteiten:

Hoofd:

Maag:

Repertoria.

Deze zijn meestal in het Engels, hier een heel klein voorbeeld:

U ziet dat er per symptoom een heleboel middelen geschikt zouden kunnen zijn. (De dikgedrukte middelen zijn het meest waarschijnlijk, de schuingedrukte wat minder en de anderen het minst). En ook hier geldt dat het de kunst van de homeopaat is om uit te zoeken welk middel dan het meest zou passen bij die ene patiënt.

De Moesmate 73
7206 AG Zutphen
tel: 0575-529870
Zorgplein Meppel, Oeverlandenweg 2
7944 HZ Meppel
tel: 0522-247800
Design: Beeldzicht ©2011 Franc Müller
eXTReMe Tracker