Lyme geschiedenis

De ziekte van Lyme kent de laatste jaren een explosieve groei van het aantal patiënten. De meningen over hoe lyme ontstaan is en wanneer het voor het eerst geconstateerd is, lopen zeer uiteen. Aan de ene kant is er de "officiële" lezing dat er al meer dan 100 jaar geleden de eerste lymegevallen geconstateerd zijn (alleen heette het toen uiteraard geen Lyme). Het bewijs daarvoor is echter nogal dun, mede omdat een aantal medische constateringen achteraf als lymediagnose worden herwaardeerd. Aan de andere kant is er een samenzweerderige hypothese dat Lyme het gevolg zou zijn van bacteriologische oorlogvoering. Hoewel deze hypothese met de nodige scepsis moet worden bekeken is het wel opvallend dat na bacteriologische experimenten op Long Island (een eiland voor de kust van Connecticut in de Verenigde Staten waar het plaatsje Lyme ligt, waar de ziekte naar vernoemd is) er een plotse uitbarsting van de lymeverschijnselen is.
Om het een en ander in kaart te brengen volgt hier een chronologische opsomming met commentaar pro en contra de wetenschappelijke, algemeen geaccepteerde visie......
Daarmee krijgen we ook een beeld van de omvang van het probleem in deze tijd.

Als we dit beeld bekijken, blijkt dat er veel variatie is én dat de ziekte op grote schaal genegeerd is en voor andere ziektebeelden is gehouden. Mogelijk zijn de oorlogslaboratoria, deels, schuld van de huidige wereldwijde epidemie van borreliose. Want zo zou de ziekte eigenlijk moeten heten.

Gebruikte literatuur

De Moesmate 73
7206 AG Zutphen
tel: 0575-529870
Zorgplein Meppel, Oeverlandenweg 2
7944 HZ Meppel
tel: 0522-247800
Design: Beeldzicht ©2011 Franc Müller
eXTReMe Tracker