Franc Müller

Homeopaat en gesprekstherapeut

MBTI

De MBTI is een uitwerking van de psychologische typen van Carl Jung. Op zich het gebruik van die typen geen therapie. Het is een manier om te snappen wat wij doen en waarom we de neiging hebben bepaalde dingen steeds weer eerst te doen terwijl we weten dat dat in een aantal situaties niet handig is. 

Jung heeft in zijn boek "Psychologische typen" aangegeven dat wij allemaal voorkeuren hebben in het omgaan met de wereld om ons heen. De een laat zich op door veel contact met andere mensen, de ander juist door zich terug te trekken en alleen te zijn. De een heeft er behoefte aan om de zaken die hij of zij onder handen heeft af te maken voordat aan iets volgens begonnen wordt. Af is af en dat geeft rust. De ander heeft juist de behoefte om de dingen open te laten want misschien doen zich morgen nieuwe feiten voor, kan het beeld of de collectie completer worden. Afgesloten betekent misschien dat er iets gemist gaat worden. Afsluiten geeft onrust.
U kunt misschien wel voorstellen dat het voor twee mensen uit het voorgaande voorbeeld moeilijk samenwerken is. Zeker als ze zich van deze instelling niet bewust zijn.
Jung heeft met zijn typen een handvat gegeven om onszelf en de ander te begrijpen waardoor wij beter in staat zullen zijn van elkaars kwaliteiten gebruik te maken in plaats van er last van te hebben. 
Door een analyse te doen en zo te onderzoeken waar uw voorkeuren liggen, én bij voorkeur ook van de mensen waar u moeite mee hebt en juist die waar het lekker mee loopt kunt u inzicht krijgen in uw eigen strategieën om met het leven om te gaan én in die van de ander. En door dat te zien worden we rijker én hebben veel minder last van de ander.