Franc Müller

Homeopaat en gesprekstherapeut

Ik heb last van....

Ik heb last van ..... en kunt u mij daar vanaf helpen?
Dat is een veel gestelde vraag in mijn praktijk. Het antwoord is altijd tweeledig, ja misschien wel en nee. Nee!? Ik zal proberen het uit te leggen......

Homeopathie is een geneeswijze die met hulp van homeopathische geneesmiddelen de mens helpt zich te herstellen van een klacht of kwaal. Die middelen werken niet "tegen" een ziekte maar vóór de mens die uit evenwicht is. Als homeopaat kijk ik naar de klachten die mensen hebben, maar ook naar de ziektegeschiedenis en probeer de volgorde van het verschijnen van klachten te onderzoeken omdat ziekteprocessen vaak na elkaar volgen. De klachten en symptomen vertellen op welke manier iemand verstoord is.

Ons lichaam is zeer vindingrijk, en het probeert als er iets uit balans is, als het het niet gelijk kan oplossen, op de de minst schadelijke plek die verstoring een plaats te geven. De eerste symptomen zijn dan ook vaak aan de oppervlakte van het lichaam in niet vitale delen van het lichaam waarneembaar. Dus in lichaamsdelen die minder belangrijk zijn om in leven te kunnen blijven b.v. huid, handen en voeten. Als er dan niets gebeurt om het op te lossen én de oorzaak wordt niet weggenomen, dan verplaatsen de klachten zich op een gegeven moment naar vitalere delen van het lichaam.

Een praktisch voorbeeld:
Een kind krijgt eczeem. De reden waarom dat gebeurt laat ik even buiten beschouwing. Nu weet elke arts dat eczeem heel lastig te genezen is omdat het te maken heeft met de stofwisseling in de mens die uit balans is. Je kunt het niet genezen van buitenaf. Wat over het algemeen in de geneeskunde gebeurd is dat er zalven voorgeschreven worden om de huidprocessen te beïnvloeden waardoor de jeuk afneemt en het eczeem effect afneemt. Daarmee is het probleem niet opgelost maar de last neemt voor de patiënt af.
Uiteindelijk zal het lichaam het ziekteproces ergens anders in het lichaam moeten gaan vormgeven omdat door de zalf het niet meer op de huid kan. En dan onstaat er bijvoorbeeld een chronische reactie in de luchtwegen: veel en vaak verkouden met complicaties als oorontstekingen, opgezwollen amandelen enzovoort. En als we dan besluiten de amandelen te laten weghalen (een veel gekozen oplossing) lossen we het echte probleem (de onevenwichigheid in de stofwisseling) niet op maar verzwakken het afweer syteem (de amandelen zijn een belangrijk onderdeel van de afweer). Waarna er meer en dieper in het lichaam gelegen organen onstoken kunnen raken.
Zo raken we van de regen in de drup.

Een ander voorbeeld dat ons verder zal helpen de fenomenen te begrijpen.
Twee mannen zijn hard aan het werk, beiden zweten ze flink. Dan lopen ze naar buiten om samen iets zwaars naar binnen te dragen. Buiten is het koel. Daardoor koelen ze in flink tempo af. De volgende dag is de ene man ziek en de andere niet.
Hoe kan dat?
En zeg nu niet dat de een een virus onder de leden had en de andere niet. Wij komen dagelijks met honderdduizenden virussen en bacteriën in aanraking waarvan er flink wat schadelijk kunnen zijn. Als je een willekeurige long van iemand in Nederland zou onderzoeken, vind je daar ongetwijfeld meerdere bacteriën die allerlei ziektesymptomen kunnen veroorzaken zoals longontsteking, bronchitis, verkoudheid enzovoort. Wij dragen die, en vele anderen, allemaal met ons mee, elke dag. En ons afweersysteem rekent er probleemloos mee af.

Het geheim is dat ons afweersysteem soms even minder goed werkt omdat........ Tja, de redenen kunnen zeer divers zijn: een ongezonde leefstijl (slechte voeding, te weinig slaap, roken, veel alcohol etc.), stress, sterke emoties, te hard werken (hard werken is zelden een oorzaak van ziekte, te hard werken wel), enzovoort. Kortom we zijn uit balans, gebruiken onze energie verkeerd enzovoort, en daarom wordt de een op zo'n moment van fysieke stress ( in dit geval plotselinge afkoeling) ziek en de ander niet. Bij chronische ziektes is het meestal een opeenstapeling van vele jaren niet in balans zijn en symptomen onderdrukken, waardoor langzaam maar zeker vitalere delen aangetast raken.

Dus heeft u klachten en u consulteert mij? Dan zoeken we samen uit wat de mogelijke oorzaak van de onbalans in uw lichaam kan zijn en gaan we dat proberen op te lossen zodat u niet langer vatbaar bent en uw lichaam de geproduceerde symptomen niet langer nodig heeft om de onbalans een plek te geven.

In het submenu vindt u een aantal algemeen voorkomende klachten waar ik iets zal vertellen over de oorzaak en mogelijke oplossingen.