Franc Müller

Homeopaat en gesprekstherapeut

Eczeem

Bij eczeem (en andere huidklachten) wordt het normale groeiproces van de cellen van de opperhuid verstoord, waardoor ze, of te snel verouderen (zoals bij psoriasis - daar wordt het normale proces versneld tot 7 á 10 dagen), of zich te langzaam herstellen. De oorzaak daarvan is bijna altijd een reactie op een stof die van buiten komt of van binnenuit het lichaam. 
Dat kan direct via de huid zijn, maar kan ook via de spijsvertering of de ademhaling gaan. Als dat laatste het geval is, loopt de irritatieweg via de het bloed. Via de spijsvertering of de ademhaling wordt iets in het lichaam gebracht dat wordt afgegeven aan het bloed en via het bloed reageren de cellen in de huid op de stof. Als de stof via de huid zelf in het lichaam komt, reageren ook de cellen in de huid op die stof. Eigenlijk is er in beide gevallen sprake van een soort allergische reactie. In de opperhuid zitten allerlei cellen van het afweersysteem die reageren op de stoffen die van buiten komen. Vaak heeft dat een ontsteking tot gevolg. In dat ontstekingsproces ontstaat jeuk, roodheid, irritatie én het afsterven van cellen.

Waardoor ontstaat eczeem 

De precieze oorzaak van eczeem is niet bekend. Het is een ziektepoces waarbij meerdere factoren gelijktijdig een rol spelen. Het hebben van een bepaalde erfelijke aanleg (constitutie) is één belangrijke factor. Heeft u of uw kind deze erfelijke aanleg, dan zal deze gevoeligheid tijdens het leven niet meer veranderen, net als iemands echte haarkleur of lichaamsbouw. Wel kunnen de overige factoren, die tot het activeren van de aandoening bijdragen, worden beïnvloed.

Er zijn verschillende sooreten eczeem. De meest voorkomende is constitutioneel eczeem, dat wordt gerekend tot de groep van de atopische ziektebeelden: ongeveer 80% van de mensen met constitutioneel eczeem heeft een atopische constitutie. Een atopische constitutie is een aanleg tot het ontwikkelen van een allergische aandoening in het algemeen. Deze allergische aandoening kan constitutioneel eczeem zijn, maar ook astma, hooikoorts of voedingsallergie.Van de Nederlandse bevolking heeft ongeveer 20% een atopische constitutie. Mensen met een atopische constitutie, zich uitend in bijvoorbeeld eczeem, hebben een grotere kans om kinderen te krijgen die ook een atopische constitutie hebben.

Beïnvloedende factoren.

Naast deze erfelijke factoren kunnen andere beïnvloedende factoren tot eczeem leiden namelijk:

 • Water en zeep drogen de huid uit. Mensen met constitutioneel eczeem hebben in aanleg een droge huid. Omdat de huid een andere vetsamenstelling heeft, verdampt er meer vocht uit de huid waardoor deze nog droger wordt. Hierdoor vermindert de beschermingsfunctie van de huid en kunnen irriterende stoffen en infecties de huid gemakkelijker van buitenaf  binnendringen. Hierdoor verergert het bestaande eczeem of ontstaat eczeem in de huid die er normaal uitziet.
  • Het is dus zaak voor mensen die gevoelig zijn voor eczeem om zich zoveel mogelijk met gewoon water zonder zeep te wassen. en als je dan al met zeep wast zoek dan een zo natuuurlijk mogelijke zeep die zo min mogelijk ontvet.
 • Een droge omgevingslucht droogt de huid uit.
  • Airconditioning en andere klimaat apparatuur maakt de lucht vaak droog. zorg dan voor luvht bevochtigers.
 • Spanningen en stress- of deze nu positief of negatief zijn - door bijvoorbeeld situaties op school en bijzondere gebeurtenissen, hebben invloed  op het eczeem.
 • De algehele conditie van de mens. Dus hoe fitter en gezonder iemand is hoe minder last van het eczeem.
 • Rokerige ruimtes veroorzaken irritatie van de huid en kunnen dus tot gevolg hebben dat het eczeem zich zal manifesteren.
 • Een actieve eczeemhuid is warm, wanneer de omgevingstemperatuur dan ook warm is, kan de huid niet afkoelen. Dit leidt tot verergering van jeuk.
 • Transpiratie. In  transpiratievocht zitten zouten, deze zouten irriteren de beschadigde huid.
 • Materiaal waarvan kleding gemaakt is bijvoorbeeld wol kan de huid irriteren. Sommige synthetische stoffen zijn niet in staat om vocht op te nemen of door te geven waardoor uw kind juist gaat zweten. Strakke kleding, schurende naden of merkjes in kleding irriteren de huid.
  • Over het algmeen hebben mensen met eczeem minder last van katoenen kleding maar ook fijngeweven linnen en zijde wordt goed verdragen
 • Wanneer de huid kapot is krijgen bacteriën en virussen meer kans om ontstekingen te maken. Dat heeft tot gevolg dat de toch al geirriteerde huid wondonstekingen gaat maken. Dan wordt het eczeem vaak nat en gaat korsten vertonen.

Daarnaast kan eczeem als reactie ontstaan op "dode stoffen" zoals chemische stoffen, bijvoorbeeld chloor. Het kan veroorzaakt worden als reactie op

 • plantaardige stoffen,
 • stuifmeel,
 • plantensappen,
 • etherische oliën enzovoort.

Het kan ontstaan door dierlijke stoffen,

 • kattenharen,
 • hondenharen,
 • huidschilfers van dieren,
 • maar ook bijvoorbeeld door melk.

Het kan ook een micro-organisme zijn dat het eczeem oproept,

 • bijvoorbeeld een bacterie of virus (impetigo),
 • maar ook een parasiet (vlooien, stofmijt)
 • of schimmel (zwemmerseczeem).

Het kan ook zijn dat er een "fout" in ons eigen afweersysteem ontstaat, waardoor we tegen stoffen en of cellen van ons eigen lichaam afweerreacties maken.

Van bepaalde vormen van eczeem is bekend wat de stof is die aanleiding geeft, van vele andere niet. Dat maakt de behandeling van eczeem een extreem moeilijk iets.
De gewone universitaire geneeskunde kan eigenlijk het eczeem niet genezen. Als men de veroorzaker van het eczeem kent, zijn er soms geneesmiddelen die dat organisme kunnen doden of die de stof kunnen neutraliseren. Over het algemeen bestaat de behandeling echter uit het geven van geneesmiddelen die de ontstekingsreacties van het lichaam afremmen. Dat geeft weliswaar verlichting van de jeuk en misschien verdwijning van de huidsymptomen, maar het lost het onderliggende probleem niet op.

Het onderliggende probleem is natuurlijk: waarom reageert het lichaam met het maken van eczeem? Als voorbeeld zouden we iemand kunnen nemen die als gevolg van het eten of drinken van melkproducten eczeem ontwikkeld heeft. Hoe komt het dat die mens zo reageert op melk en melkproducten? Dat heeft meestal met de werking van het afweersystem te maken. Ergens in het leven van een mens (soms zelfs in de geschiedenis van het voorgeslacht) is er iets fout gegaan, waardoor het lichaam bepaalde stoffen in de melk en melkproducten beschouwt als iets verkeerds, waardoor er een afweerreactie ontstaat met een ontsteking en verstoring van de normale lichaamsprocessen als gevolg.

Behandeling van eczeem

Ook in de homeopathie is de behandeling van eczeem niet eenvoudig. Wanneer het een infectie is met een bacterie of virus, is dat net als voor reguliere geneeskunde, niet zo heel erg moeilijk te behandelen.
Wanneer het echter gaat om de eczemen die ontstaan vanuit problemen met het afweersysteem en/of de stofwisseling is het lastig. Buiten het verlichten van de huidklachten, die voor veel patiënten een ware vloek zijn, proberen we in de homeopathie de reactie van het lichaam op de veroorzakende stoffen te verminderen. Daartoe moeten we meestal een lange weg gaan. Vaak blijkt dat de klachten samenhangen met allerlei andere verstoorde processen in het lichaam. (zie het voorbeeld onder het kopje homeopathie en huidproblemen) We kennen bijvoorbeeld de samenhang tussen eczeem en astma. Bij veel patiënten treden beide ziekteprocessen tegelijk, of afwisselend na elkaar op. 

In de homeopathie geven we geneesmiddelen die werken op het totale organisme (uiteraard ligt bij de patiënt met eczeem het accent wel op zijn huidklachten) en daarmee proberen we het organisme te bevrijden van zijn overprikkelde reactie. We kunnen zeker iets voor de patiënt met eczeem doen, maar het kost tijd. Ik zeg vaak tegen mijn patiënten "je hebt zoveel jaar nodig gehad om in deze ziektetoestand terecht te komen, verwacht dan niet dat de klachten binnen 2 maanden over zijn". Genezingsprocessen kosten tijd. Het kan zijn dat het snel gaat, maar het kan ook zijn dat we stapje voor stapje moeten doen. Reken er op dat je zeker een jaar de behandeling zult moeten voortzetten om problemen met eczeem op te lossen.
Naast de homeopathische geneesmiddelen kijk ik ook altijd naar de eet en leefgewoontes van de patiënt om te zien of daar mogelijke oorzaken zijn voor het almaar doorgaan van het eczeem. Daarnaast is het goed en gezond functioneren van de spijsvertering heel belangrijk om een gezonde huid te houden, dus kijken we ook daarnaar.