Franc Müller

Homeopaat en gesprekstherapeut

Inleiding

De huid

Huidklachten zijn vaak een gevolg van de verstoring van de normale celprocessen van de huid. Eerst kijken we daarom even naar normale huidprocessen. 
De huid kan in twee delen gedeeld worden nl:

  • de opperhuid (epidermis) en de 
  • lederhuid (dermis).

Hahnemann
Doorsnede van de huid

De opperhuid bestaat uit een laag stamcellen (het basale membraan) die steeds nieuwe dochtercellen maken. Die dochtercellen worden door de steeds nieuw gevormde laag cellen naar de oppervlakte geduwd. Tijdens dat proces veranderen ze qua functie en vorm en uiteindelijk sterven ze. De dode laag cellen bovenop is de huid die wij kunnen zien en voelen. Doordat de bovenste laag cellen dood is, worden veel indrukken van buiten gedempt. Dat is een goed zaak anders zouden wij bijvoorbeeld constant pijn hebben, omdat de pijn-receptoren van de het zenuwstelsel in de huid steeds geprikkeld zouden worden. 
Normaal gesproken duurt het vernieuwingsproces van nieuwe cellen tot dode oppervlaktecellen ± 28 dagen. Dus de cellen die nu boven op onze huid liggen werden ± 28 dagen geleden nieuw gevormd door de cellen van de basale laag van onze opperhuid. 
De lederhuid ligt onder de opperhuid en wordt gevormd door bindweefsel dat er voor zorgt dat de opperhuid vast blijft zitten en is verbonden met de onderliggende vetweefsels en spierlagen. In de lederhuid liggen de bloedvaten die er voor zorgen dat alle cellen in de huid gevoed kunnen worden. Daarnaast liggen er zenuwen die verbonden zijn met de zintuigen in onze huid. 
Onder de lederhuid ligt een vetlaag (het subcutaan) die werkt als isolatie en stootlaag.

Huidklachten

Huidklachten kunnen zeer divers zijn: puistjes, acné, droge huid, kloven, eczeem, te vette huid, verkleuringen enzovoort. Te veel om hier allemaal te behandelen.
Het lichaam probeert altijd een ziekteproces zo ver mogelijk weg te houden bij de vitale organen zoals het hart, de lever, de nieren, de hersenen enzovoort. En dus zullen vele ziekteprocessen zich op, of om de huid afspelen simpelweg omdat het zo ver mogelijk van de plekken is waar het kwaad kan.
Hiernaast een aantal voorbeeld van huidklachten en de homeopathische behandeling ervan.