Franc Müller

Homeopaat en gesprekstherapeut

Puistjes en ancé

Puistjes zijn, meestal, heel kleine ontstekinkjes in de huid. Meestal zijn het poriën die niet goed schoon zijn waarin zich dan bacteriën ophopen waardoor er een ontsteking ontstaat. Het zelfreinigende vermogen van de huid is dan verstoord.
Dat kan vele oorzaken hebben. De huid kan bijvoorbeeld te vet zijn waardoor de ophoping makkelijk plaats vind. Als men te veel met zeep wast, gaat de huid juist meer vet maken, dus dat helpt ook niet. Het probleem zit in de stofwisseling waardoor er een te vette huid ontstaat. Dat is vaak het geval met huidproblemen. Het probleem manifesteerd zich op de huid maar het eigenlijke probleem zit elders in het lichaam: in de stofwisseling, in de afweer, in het hormoonsatelsel enzovoort.

Acné is eigenlijk een grote concentratie puistjes. Vaak wordt dat veroorzaakt door een onbalans in het hormoonsysteem dat zichtbaar wordt op de huid. Het probleem is dan alleen van binnenuit op te lossen. Sleutelen aan het hormoonevenwicht is echter een riskante zaak want als je probeert één hormoon te versterken of te verzwakken veroorzaak je vaak een kettingreactie aan hormoonveranderingen die je eigenlijk niet wilt.

Bij een homeopathische behandeling gaan we op zoekenaar wat er precies uit balans is in het organisme waarbij we, naast het voorschrijven van een homeopathisch geneesmiddel, kijken of een verandering van leefstijl (anders eten en drinken, eventueel meer of minder beweging, anders omgaan met dagelijkse dingen enzovoort), mogelijk aanvullen door het tijdelijk innemen van een voedinssupllement, het herstellen van de darmflora enzvooort, het lichaam en daarmee de huid weer gezonder te krijgen.
Bij dit alles vergeten we niet om ook te kijken of er in het mentaal emotionele vlak mogelijk dingen zijn die met de huidklachten samenhangen.