Franc Müller

Homeopaat en gesprekstherapeut

Koorts: hoe ga je daarmee om?

Bijna iedereen heeft in de loop van zijn leven wel eens een keer koorts. Als dat bijvoorbeeld met een acute griep gepaard gaat kun je flink beroerd voelen. En zeker als de koorts dan hoog oploopt krijg je behoefte aan verkoeling. Op zich heel begrijpelijk, maar het is niet altijd verstandig om dan maar een zak met ijs op je hoofd te leggen om af te koelen. Waarom niet? Ik zal het uitleggen.

Koorts is eigenlijk een heel gezonde reactie van het lichaam. Wanneer je een besmetting oploopt met een bacterie of virus gaat je afweersysteem aan het werk om te zorgen dat die bacterie of virus gedood wordt. En omdat je witte bloedlichaampjes actief worden heeft dat tot gevolg dat er stofjes losgelaten worden die de temperatuur van je lichaam omhoog brengen. Het verhogen van die de lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat je afweersysteem beter kan werken. Dus verhoging of koorts is een gezonde reactie van je lichaam om een probleem op te lossen. En dus moet je dat niet gaan proberen te onderdrukken met afkoeling of koortsonderdrukkende middelen. Die laatste zou je eigenlijk alleen maar moeten gebruiken als de koorts zo hoog wordt dat er levensgevaar ontstaat (dat gebeurt als de koorts in de buurt van de 41° Celsius komt). De leidraad zou is dat je in principe de koorts maar uitzit, of beter gezegd "uitligt", totdat de koorts boven de 40° komt. Dat gebeurt lang niet altijd, vaak wordt het niet hoger dan 38 of 39 °C. Als dat wel gebeurt moet je uiteindelijk iets gaan doen. Voordat het zo ver komt kun je met homeopathische geneesmiddelen al zeker iets doen, maar niet aan de koorts. Dat kan wel maar daarmee werk je genezingsproces van het lichaam eigenlijk tegen. Dus met een homeopathische geneesmiddel proberen we dan de oorzaak van de koorts te helpen oplossen. Daarmee help voor het lichaam in zijn eigen gezond makende proces.

Bij kinderen kan de koorts in een paar uur flink oplopen. Op zich is dat een teken van gezondheid. Want iemand die gezond is er voldoende levensenergie heeft kan ook makkelijk koorts maken. En vaak is die koorts de volgende dag alweer over. Behalve lief hem of haar zijn en zorgen dat het kind blijft drinken hoef je niks te doen.

Zelfs twee of drie dagen een flinke koorts van 39 of 40 °C kan een mens prima hebben. Als je maar zorgt dat er voldoende gedronken wordt. En dan niet: Cola, frisdrank of vruchtensap, maar water, thee, warme bouillon en dergelijke.Vooruit een glaasje versgeperste sinaasappelsap kan wel.

Een algemene leidraad om te bepalen of de koorts nog hoger wordt is dat over het algemeen (let op het kan soms anders zijn) zo is dat wanneer de koorts nog niet haar hoogtepunt heeft bereikt in een acute ziekte de handen en voeten koeler, kouder, zijn dan de rest van het lichaam. Zodra de koorts haar hoogtepunt heeft bereikt zijn ook de handen en voeten over het algemeen warm. Soms zelfs nog heter dan de rest van het lichaam.
Als die toestand is bereikt en de koorts is boven de 39° dan zou je het lichaam kunnen helpen door de warmte en een beetje af te voeren. En heel ouderwets huis tuin en keukenmiddel daarvoor zijn de citroensokken. Wat je dan doet is dat je een paar katoenen sokken in lauwwarm water nat maakt met daarin een flinke scheut citroensap. Die doen in het kind aan met daar overheen een paar droge, bijvoorbeeld wollen, dikke sokken. Het vocht met het citroen trekt dan de warmte naar de voeten en afgekoeld. Na een tijdje zijn die citroensokken natuurlijk opgedroogd en als de koorts dan nog steeds hoog is doe je het nog een keer. Het helpt om de warmte een beetje uit het hoofd en het lijf te trekken waardoor het kind zich over het algemeen beter voelt en rustiger kan slapen.

Pas op overleg altijd met iemand die verstand van zaken heeft als een dergelijk hoge koorts is. Er is dan echt iets in het lichaam aan de hand en als dat langer dan twee of drie dagen duurt is het verstandig om even te overleggen met je huisarts of je homeopaat.