Gedachten over......
Zo af en toe kom ik dingen tegen, valt iets mij op en schrijf ik daar een artikeltje over. Ik hoop dat het u insprireert.
Hoe gezond is melk nu eigenlijk? 10-01-2012
‘If you want to prevent bone fractures, forget the milk and take your cow for a walk’
Walter Willett, MD, DrPH
Vrij vertaald: als je wilt voorkomen dat je botbreuken krijgt, vergeet dan je melk en neem je koe mee voor een wandelingetje.
Oftewel melk is, zoals ik al jaren beweer, babyvoeding. Volwassen mensen zouden het slechts met mate tot zich moeten nemen.
Willit gaf in september een lezing aan de Erasmus universiteit waarin hij liet zien dat een glas melk van 300 ml per dag, ruim voldoende is voor de hoeveelheid calcium die mens nodig heeft, wat men overigens ook makkelijk op een andere manier binnen kan krijgen (groene groenten en sesamzaad zijn goede calciumbronnen en leveren bovendien een calciumvorm die veel beter wordt opgenomen dan die uit melk!). Koemelkconsumptie verhoogt alleen maar het risico op op botbreuken én op darmkanker!
Veel melk drinken verhoogt het IGF1 dat de botten verzwakt en darmkanker kans verhoogt. Als je dan al melk drinkt, is het beter biologische melk te drinken. Onderzoek heeft aangetoond dat die melke meer omega 3 en CLA bevat (CLA is een vorm van linolzuur . Linolzuur is een essentieel vetzuur dat wij niet zelf kunnen maken een belangrijke rol speelt in de afweer, bloedstolling en gebruikt wordt voor de opbouw van celwanden, met name van zenuwcellen van de hersen en in de ogen, daarnaast speelt het een belangrijke rol in de verlaging van het cholesterol gehalte in het bloed). Omdat biologische koeien veel minder graan krijgen, is het koolhydraat én het omega-6 gehalte lager wat weer gezond voor ons is, omdat we van beide veel te veel binnen krijgen. Bovendien zitten er geen of veel minder, reguliere medicijnresten zoals antibiotica in.
Regulier gefokte koeien krijgen een genetisch gemanipuleerd groeihormoon toegdient waardoor ze veel meer IGF-1 hormonen gaan maken. Daardoor worden uiers veel groter en gaat de koe veel meer melk aanmaken. Dat hormoon komt in de melk (en wordt niet afgebroken door de pasteurisatie) en veroorzaakt bij mensen een verhoogde kans op darmkanker en allergie reacties. Door de toegenomen melkproductie is er bij de koe een verhoogde kans op uieronstekingen die weer wordt tegengegaan met het preventief toedienen van antibiotica´s. Ook dat komt in de melk.
Daarnaast zit er in melk een eiwit dat caseïne heet. Daarvan zijn er twee typen. De koeien in noord-Europa hebben een hoog gehalte aan type 1 in de melk. Onderzoek laat in toenemende mate zien dat dit caseïne type I diabetes, hartziekten, schizofrenie en autisme bevorderd. Daarnaast is de kans op een allergische reactie veel hoger. De koeien in zuidelijk Europa en Afrika hebben, net als de melk van schapen en geiten veel meer type 2 caseïne. Dat heeft al die gevaren niet, zover bekend.
Naast dit alles bevat koemelk lactose (een melksuiker). De meeste mensen met koemelk-allergie kunnen dat niet verdragen. Het is sowieso zo dat volwassen mensen lactose minder goed kunnen verteren dan baby´s of jonge dieren. Om lactose te kunnen verteren is in de spijsvertering een enzym nodig dat lactase heet. Jonge dieren en mensenbaby´s maken dat enzym in voldoende mate. Maar naarmate we ouder worden (dat is ook bij dieren) neemt de productie daarvan af en dus kunnen we de lactose minder goed verteren. En dat geeft allergische reacties. Vandaar dat veel mensen in de loop van hun leven melkintolerantie ontwikkelen.
Door de melk te fermenteren (laten omzetten door bacteriën en gisten) ontstaan er producten als yogurt, kefir en yomio maar ook kaas. Dat fermentatieproces zet een groot deel van de lactose om in een wel verteerbare vorm van eiwit. Daarnaast neemt het mineraalgehalte, de hoevbeelheid vitaminen en enzymen toe waardoor er allerlei gezondheidsbevorderende eigenschappen ontstaan. Bij kaas is het zo dat, hoe harder en ouder de kaas, hoe lager het lactose gehalte is. Vandaar dat sommige mensen met lactose intolerantie wel heel oude kaas kunnen eten.
Dus laat de melk staan, geef het ook niet te veel aan kinderen, maar voed jezelf en de kinderen met groene groenten, noten en fruit en gefermenteerde melkproducten. Gevolg: geen allergieën en intoleranties en een gezond lichaam. Wil je dan toch melk neem dan tenminste rauwe melk of biologische melk.
Op uw gezondheid.
Laatst vernieuwd: 11-01-2012
TerugCommentaren
Interessant en hormonen | door Guest op 01-08-2014 om 10:34 |
Hoewel ik de boodschap van dit bericht ondersteun vraag ik mij wel af hoe u er bij komt dat koeien groeihormonen krijgen toegediend? Dat is niet juist. |
Toevoegen commentaar