Franc Müller

Homeopaat en gesprekstherapeut

Gedachten over......

Zo af en toe kom ik dingen tegen, valt iets mij op en schrijf ik daar een artikeltje over. Ik hoop dat het u insprireert.


Nog een keer omega3, visolie en voorkomen van ziekte 13-06-2012

Regelmatig krijg ik vragen over visolie en de werking daarvan. Ik schreef er al eerder over: visolie en deperssie.
Latgen we nog even stil staan bij visolie (en daarmee de daarin voorkomende omega 3) de consequenties daarvan voor de hoeveelheid vis in de zeeën en de werking ervan in het menselijk lichaam....

Eerst even de werking van omega 3

Hoewel allerlei onderzoeken elkaar tegenspreken begint nu zolangzamerhand wel duidelijk te worden dat omega 3 een noodzakelijk onderdeel van onze voeding is.

Omega 3 verzuren bestaan uit een aantal meervoudige onverzadigbare vetzuren zoals alfa-linoleenzuur, DHA en EPA.  

  • Alfa-linoleenzuur kunnen we niet zelf maken. Die moet uit onze voeding komen. Je hebt er ongeveer 1,5 gram per dag van nodig. Het komt voor in vlees, vis (en dus ook visolie) alle eetbare zaden ne noten maar meer in lijnzaadolie (vlaszaad), safloerolie, walnoten, amandelen, pompoenpitten.
    • In het lichaam wordt de alfalinoleenzuur omgezet naar EPA en DHA. Daarvoor moet het lichaam wel harder wereken dan wanneer het kant en klaar uit de vis wordt opgenomen.
    • Om de vetzuren door het lichaam te laten synthetiseren moet er wel voldoende plantaardige bronnen van alfa-linoleenzuur in het dieet te hebben.  Alleen mensen die niet voldoende plantaardige bronnen hebben voor alfa-linoleenzuur hebben het nodig om DHA en APE apaart aan hun voeding toe te voegen. Daarvoor is visolie dan een belangrijke bron.
    • Het is echter niet juist dat de omega 3 vetzuren worden geproduceerd door de vissen. In werkelijkheid komen de omega 3 vetzuren uit de voeding van de vis. Bijvoorbeeld algen maken omega 3 vetzuren maken. De algen worden gegeten door kreeftjes en de kreeftje weer door de vissen en zo komen de omega 3 vetzuren in de vis terecht.

Omega 3 vetzuren verlagen het cholesterolgehalte en verlagen de kans op hart- en vaatziekten, artritis, psoriasis, eceem, concentratiestoornissen (o,a, ADD en ADHD) en depressies. Ook zijn de omega 3 vetzuren van levensbelang voor het functioneren van de ogen en hersenstofwisseling.

Let op want voor mensen met beginnende diabetis kan omega 3 schadelijk zijn doordat het de suikerspiegel verhoogd en de insuline afgifte verlaagd. alles met mate dus.

Dan de visolie

Om een liter visolie te maken is tussen de 10 en 100 kilo vette vis (zoals makreel, haring, zal en tonijn) nodig. Dat is dus heel veel vis als je bedenkt dat er een miljoen liter visolie per jaar wordt verkocht! En dat terwijl we het zelf kunnen maken uit plantaardig olien en zaden.
Dus als we ,mensen met bovenstaande kwalen willen helpen of ons zelf gezond houden laten we dan plantaardige omega 3 tot ons nemen en de vis in de zee laten zwemmen.....

Omega 6

Omega 6 komt veelvuldig in onze voeding voor. Daarvan hebben we eerder te veel dan te weinig. en een te hoog omega 6 gehalte remt de omzetting van omega 3 in DHA en EPA.

Laatst vernieuwd: 10-03-2013

Terug

Commentaren

No comment found

Toevoegen commentaar