Franc Müller

Homeopaat en gesprekstherapeut

Gedachten over......

Zo af en toe kom ik dingen tegen, valt iets mij op en schrijf ik daar een artikeltje over. Ik hoop dat het u insprireert.


Uw ziektenkosten verzekering in 2015 19-12-2014

Net als vorig jaar heb ik voor u een overzicht gemaakt van de vergoedingen van de ziektekostenverzekeraars. Maar anders dan vorig jaar heb ik er nu een interessant overzichtje van gemaakt. In het overzicht hieronder kunt u precies zien welke ziektekostenverzekeraar welke premie vraagt en welke vergoeding geeft voor de consulten bij uw homeopaat. En als je die dingen op een rijtje zet ontdekken we iets merkwaardigs. Ik zal uitleggen hoe het in elkaar zit. Allereerst en uitleg van het overzicht. 
De eerste kolom spreekt uiteraard voor zichzelf: dat is de naam van de verzekeraar. De twee kolommen daarna laten de basispremie en de premie van de aanvullende verzekering der jaren zien. Ik ben steeds uitgegaan van een restitutie polis. Dat is de polis waarbij je vrije keuze heeft voor de behandelaar, ziekenhuis enzovoort. Die is iets duurder dan de naturapolis maar laat zich beter vergelijken. Bovendien ben ik van mening dat u en ik de vrije keuze moeten hebben. En blijkbaar is een meerderheid in de Eerste Kamer het daarmee eens.
Bij de premie van de aanvullende verzekering ben ik steeds uitgegaan van een aanvullende verzekering die vergoed tussen de 400 en de 600 euro. Dat zijn de volgende drie kolommen. De eerste kolom laat zien of er 100% of minder vergoed wordt per consult. De tweede kolom laat zien of de betreffende verzekeraar een maximumbedrag per dag of consult hanteert. De derde kolom laat zien wat het maximumbedrag is dat bij deze polis wordt vergoed.
 
De volgende twee kolommen laten zien wat vergoed zou krijgen als u vier of zes consulten in een jaar zou doen bij de homeopaat. Daarbij heb ik de prijs van € 90 als standaard genomen voor een consult. Indien u geen aanvullende verzekering afsluiten zou u dus € 360 of € 540 kwijt zijn aan de prijs van de consulten. De volgende twee kolommen laten zien wat u dan zelf betaald wanneer u de prijs van de consulten, de kosten van de aanvullende verzekering bij elkaar optelt minus de vergoeding die u bij deze verzekeraar krijgt. Dat laat zien wat het effect is van de aanvullende verzekering. Maar omdat u ook basispremie moet betalen bij de verzekeraar moet u die eigenlijk meenemen als je wilt uitrekenen of het afsluiten van een aanvullende verzekering gunstig is voor u. De volgende twee kolommen laten zien wat het effect daarvan is. De eerste kolom laat zien wat u in totaal betaalt indien u vier consulten per jaar gebruikt. Dus dat is een optelsom van de basispremie, de aanvullende premie, de kosten van vier consulten minus de vergoeding die u krijgt. De eerste van deze twee kolommen laat zien wat u betaalt als u wel een aanvullende verzekering neemt, de tweede indien u dat niet doet. Dan doet zich een opmerkelijk fenomeen voor. Slechts bij 9 van de 41 verzekeraars bent u voordeliger uit indien u wel een aanvullende verzekering afsluit. Maar let op! Dit gaat natuurlijk alleen op als u inderdaad slechts vier homeopathische consulten per jaar hebt en verder geen gebruik maakt van de andere mogelijkheden van uw aanvullende verzekering. U moet dus steeds voor uzelf afwegen wat u gebruikt. En indien u kinderen heeft jonger dan 18 jaar zijn de consulten daarvan ook gratis meeverzekerd. Dus in een afweging moeten de consulten voor uw kinderen meewegen.
De volgende twee kolommen laten zien wat het effect ze zijn indien u zes consulten per jaar afneemt. De eerste kolom weer met een aanvullende verzekering, de tweede wereld zonder. Nu zien we dat bijna de helft van de verzekeraars uw voordeel opleveren. Overigens de blauwe vakjes zijn de goedkoopste zo kunt u snel zien welke verzekeraar gunstig is of niet. Hier geldt natuurlijk dezelfde beperkingen als dan het, als je ook nog een bril nodig heeft, naar de fysiotherapeut gaat en dergelijke dan wordt de rekensom natuurlijk anders. Die zult u voor uzelf moeten afwegen.
In de laatste kolom heb ik een soort afweging gemaakt of het rendabel is onder deze verzekeraar een aanvullende verzekering en basispremie af te sluiten indien u gebruik maakt van een klassiek homeopaat.
 
Als we dan het geheel overzien is een opmerkelijk fenomeen. De verzekeraars met een groene achtergrond hebben geen daglimiet of consult limit. Ze vergoeden 80 of 100% van de consult prijs tot het maximum van de aanvullende verzekering. De vijf verzekeringen met in de laatste kolom een groot getal zijn de meest gunstige verzekeraars als u gebruik maakt van homeopathie (of andere alternatieve geneeswijzen). En dat zijn juist de verzekeraars die geen daglimiet hanteren.
 
Als je dan het schema bekijkt lijkt Anderzorg in financieel opzicht de meest gunstige keuze. Ik heb zelf in het verleden niet hele positieve ervaringen met deze verzekeraar maar wie weet hebben ze inmiddels hun leven gebeterd (het is om meer als 10 jaar geleden).
De tweede in de rij is Energiek, een vrij nieuwe speler op de verzekeringsmarkt die zich profileert als een prijsvechter. Ik heb geen idee wat de kwaliteit van de verzekering is. Heeft u ervaringen? Laat een reactie achter. Dat geldt overigens ook voor de andere verzekeraars. Deel meningen. Een andere opmerkelijke is de verzekering UMC die bedoeld is voor personeel van het Universitair Medisch Centrum. Maar ik weet van een paar van mijn patiënten dat ze ook zonder daar te werken met deze verzekeraar terecht konden. Het schijnt een goede verzekeraar te zijn.
Op nog een ding wil ik u wijzen: wanneer u een aanvullende verzekering afsluit bij de verzekeraar IZA bent u € 1100 meer kwijt aan de aanvullende verzekering dan wanneer er geen zou afsluiten. Zo bont kan het worden. Let dus goed op wat de voorwaarden zijn van uw verzekeringsmaatschappij en/of het niet zinvol is om voor het nieuwe jaar over te stappen naar een andere verzekeraar. Indien u dat doet is mijn advies om goed te kijken naar de verzekeraars zonder daglimiet. Die lijken verreweg het meest gunstige te zijn. Ik wens u een goed besluit toe en indien u mij het komende jaar nodig hebt (of een van mijn collega’s) hoop ik voor u dat u een verzekering hebt gekozen die u daarbij financieel goed ondersteund. Ik wens u prettige feestdagen en een goed 2015 toe.

Indien u dat wilt kunt u mij een bericht sturen dan stuur ik u de spreadsheet toe. Dan kunt u de consultprijs variëren om te zien wat gunstiger voor u uitpakt. Indien u die vraag stelt gaat u akkoord met mijn voorwaarde dat u hem uitsluitend en alleen voor de eigen keuze gebruikt en hem niet verder verspreid.

Wanneer u uw keuze gemaakt hebt kunt in deze PDF van onze vakvereniging zien welk soort aanvullende polissen de verzekeraars hebben én wat er vergoed wordt.

Laatst vernieuwd: 28-12-2014

Terug

Commentaren

een vraag over wat is nu goed voor mij om te doen UMC of niet? door Franc op 21-12-2014 om 16:47
als de maximale vergoeding per jaar 500 euro is en je neemt 6 consulten af.
Dan kosten de consulten bij elkaar 540 euro. daarvan krijg je 500 euro vergoed.
Dus je betaald bij UMC 275,40 aanvullende premie, je ontvangt 500 dus is je voordeel 224,60 bij een uitgave van boven de 500. Maar je betaald van 6x90, 40 euro zelf. Dus betaal je van die 540 euro 315,40 zelf. Je voordeel is dus iets lager: 184,60.
Maar in dat geheel moet je ook de premie van de basisverzekering meenemen omdat die verschilt per verzekeraar.
Daarover gaan de laatste 5 kolommen die laten zien of je voordeel hebt en hoeveel als je ook de premie van de basisverzekering meeneemt
Bij UMC is dat per jaar 1186,80. Maar als je vlak daarboven kijkt bij Salland zie je dat die daar 1211,40 is
Stel dat je daar dezelfde prijs voor de aanvullende verzekering zou betalen en dezelfde vergoeding zo krijgen ben je toch minder gunstig af omdat je 35 euro meer basispremie betaald.
dus je kunt allen een goede keuze maken als je zowel naar de basispremie als de aanvullende premie kijkt én naar hoeveel je vergoed krijgt per consult.
Als het bedrag in de kolom I en J én in de kolom O negatief is dan heb jij voordeel. Is het positief dan betaal je meer dan dat je ontvangt.
Ik hoop dat het hiermee helderder is.

Ik zal jouw vraag (anoniem) en mijn antwoord even toevoegen dan kunnen anderen daar ook van meeprofiteren.

Franc
Principieel vs. financieel door Guest op 28-12-2014 om 20:24
Voor mij speelt het principiele aspect ook een rol. Ik zat bij de Friesland en daar is de afgelopen jaren structureel beknibbeld op de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen. Dus ben ik puur om die reden bij hun weggegaan, de reden kun je vaak ook invullen als je opzegt, daar kun je dus een signaal mee geven. En ben vervolgens overgestapt naar een maatschappij die 100% vergoedt. Maar persoonlijk zie ik meer in het zelf oprichten van een collectief. In de laatste notulen van de NVKH stond dat een groepje daarmee bezig was, ik zou wel graag willen weten wie dat zijn (stond er niet bij in de notulen).

Toevoegen commentaar