Franc Müller

Homeopaat en gesprekstherapeut

Gedachten over......

Zo af en toe kom ik dingen tegen, valt iets mij op en schrijf ik daar een artikeltje over. Ik hoop dat het u insprireert.


Uw ziektenkostenverzekering in 2014 10-12-2013

De ziektekostenverzekeraars zijn een aantal jaren terug in de markt gesprongen met aanvullende polissen voor niet reguliere geneeswijzen. Dat was niet vanuit het idee dat dat voor u en mij zo goed was, of dat we daar gezonder van zouden worden volgens de heren en dames verzekeraars. Nee, dat was om zich te kunnen onderscheiden én omdat het geld opleverde. Immers wanneer u van een homeopaat of een accupuncturist gebruikt maakt en niet naar het ziekenhuis hoeft levert dat veel besparing op.
En nu die polissen populair geworden zijn en mensen er steeds meer gebruik van gaan maken omdat er geen eigen risico op zit én omdat ze merken dat die “alternatieve geneeswijzen” helpen beginnen de verzekeraars zich achter de oren te krabben. Want daarmee wordt de winst op de polissen minder. En daar de verzekeringen bedrijven zijn die winst moeten maken moet dat veranderen. De tendens was er vorig jaar al: het beperken van de vergoedingen voor “alternatieve geneeswijzen”. Dit jaar is het nog erger geworden. Interpolis is er zelfs helemaal mee opgehouden.
Nu zijn er nog maar 7 verzekeringen die aanvullende polissen aanbieden die vergoeden zonder een dagbeperking (let op veel verzekeraars vemelden die beperking slechts in hun voorwaarden en niet op de website!). Ik vermoed dat die volgend jaar ook zullen verdwijnen. Die 7 zijn:
 • Azivo - die vergoed 80% tot een bedrag van 450 of 600 euro per jaar
 • Energiek - die vergoed 80% tot een bedrag van 250, 350 of 550 euro per jaar
 • IZA cura - 100% tot een bedrag van 300 of 400 euro maar de verzerkering is beperkt tot inwonders van Den Haag, Rotterdam en de Drechtsteden
 • Menzis - vergoed 80% tot 200, 400 of 600 euro per jaar
 • PMA (ook van Menzis) hetzelfde systeem als bij Menzis
 • PNO - 100% tot 100, 250, 350, of 600 euro. Maar let op, zie het stukje hieronder
 • Salland - die vergoed 80% tot een bedrag van 250, 350 of 550 euro per jaar
 • UMC - 100% tot 300, 750, of 750 euro per jaar. Dit is heel aantrekkelijk ook qua premie maar er is bijzonders aan de hand, zie hieronder.

Bij alle andere ziektenkostenverzekeraarts krijgt u te maken met een daglimiet van 25, 45 of 50 euro afhankelijk van de aanvullende vezekering.
Dat kan interessant zijn als de premie ook laag is. Dat moet u voor uzelf uitrekenen. Hoe je het ook wend of keert hiermee wordt het voor u (en ook voor mij) duurder om gebruik te maken van de diensten van mensen zoals ik.
Ik vermoed dat deze ontwikkeling iets is wat de sceptici met genoegen zullen waarnemen, zoal ze er al niet aan bijgedragen hebben dat dit gebeurd.
Dit jaar al sprak ik mensen die de aanvullende polis hebben opgezegd omdat ze goedkoper uit zijn om mij direct te betalen en niet de verzekeringsmaatschappij. We zullen zien hoe het verder gaat.

Om u te helpen het betaalbaar te houden, en het maken van de juiste keuzen voor komend jaar vind u hierbij een pdf met daarin de vergoedingen van alle verzekeringsmaatschappijen voor homeopathie.
 
Op twee aanbieders wil ik wat nader ingaan omdat zijn nog 100% vergoeden.
Alleen PNO en UMC bieden nog een polis met 100% vergoeding voor homeopathie zonder daglimiet (en ook geen geografische beperking opleggen).
 • Bij PNO is die alleen interessant als de budgetversie neemt, anders betaalt u net zoveel premie als dat u vergoeding krijgt.
  Tenzij u kinderen heeft die ook gebruik maken van de vergoeding (die zijn immer gratis mee verzekerd) dan wordt het interessant. Stel u bezoekt zelf 3 maal een homeopaat en uw twee kinderen elk ook twee maal. U heeft de polis afgesloten waarbij er tot € 350,– wordt vergoed. Daarvoor betaald u (zonder collectiviteit) bij PNO € 381,60. Nauwelijks interessant als u alleen van de vergoeding gebruikt maakt, tenzij u ook nog naar de fysiotherapeut gaat, reguliere geneesmiddelen gebruikt die niet vanuit de basisverzekering worden betaald, een bril nodig heeft enzovoort.
  Maar omdat uw kinderen ook elk twee consulten genieten, en laten we eens uitgaan van een consultprijs van € 90,– , wordt het ineens wel rendabel. Immers in totaal 5 consulten is € 450,– die u vergoed krijgt. En omdat u er drie gebruikt valt dat binnen uw maximale vergoeding, en die van uw kinderen ook.
  Het wordt dus goed rekenen en bedenken of u van de vergoeding gebruik zult maken. Zo niet? Dan kunt u beter de aanvullende verzekering afschaffen of beperken.
 • UMC is een verhaal apart. De verzekering is bedoelt voor het personnel van de universitair medische centra. Maar iedereen kan hem afsluiten. Maar als u daar niet werkzaam bent, zo staat te lezen op de website, kun je dan geen aanvullende verzekering afsluiten.
  Ik weet echter inmiddels van 4 mensen die niet op een UMC werken die toch een polis hebben ontvangen met aanvullende verzekering. Dus als u dapper en brutaal bent kunt u het proberen. Want het is interessant. De goedkoopste aanvullende verzekering kost Ą6,50 per maand en dekt € 300,– alternatieve zorgkosten (en € 250 beweegzorg verder niets.). Eén consult en u heeft de premie terugverdiend.
  Het pakket daarboven bied meer vergoeding voor beweegzorg en hulpmiddelen en brillen e.d. en die is nog steeds scherp geprijsd voor € 15,71 per maand. Zelfs met het derde pakket (voor € 23,02 per maand) bent u nog goed uit want die vergoed homeopathie e.d. tot € 500–  per jaar. En dat pakket betaald zelf een deel van uw eigen bijdrage zover het reguliere geneesmiddelen betreft.
  En nu maar zien of u aangenomen wordt.
Succes met rekenen en uw keuze.
 

Laatst vernieuwd: 01-01-2014

Terug

Commentaren

No comment found

Toevoegen commentaar