Franc Müller

Homeopaat en gesprekstherapeut

Gedachten over......

Zo af en toe kom ik dingen tegen, valt iets mij op en schrijf ik daar een artikeltje over. Ik hoop dat het u insprireert.


Week van de teek oftewel het probleem van de toenemende lyme ziekte 28-03-2012

Het is van 26 maart t/m 1 april de week van de teek (zie de website van deze campagne). Niet dat we iets te vieren hebben, integendeel.....

Het aantal tekenbeten én de verschijnselen van de ziekte van Lyme (borreliose) neemt alleen maar toe in Nederland. Elk jaar heb ik weer nieuwe lyme patiënten in mijn praktijk, soms met heftige klachten. Ook van overhiedswege en de medische wereld is, gelukkig, een toenemend besef dat de ziekte van Lyme een toenemend probleem is. Daartoe heeft het RIVM samen met de Universiteit van Wageningen een initiatief genomen om een site over de melding van tekenbeten, het verschijnen van de rode ring (erythema migrans - die maar bij een deel van de mensen verschijnt ook al is er besmetting met de borrelia bacterie): www.tekenradar.nl.

Hoewel ik heel blij ben met een dergelijke sites en bewustwording van het gevaar van de ziekte van Lyme heb ik ook wat kritische kanttekeningen. Op de site staat dat behandeling met antibiotica werkt. niet bij iedereen even goeed is de melding. en men kan klachten houden nadat de teek verdwenen is. Zoals ik al eerder uitgelegd heb op de lyme pagina´s (kijk hier) heeft Lyme een uitstekend afweer tegen antibiotica. als er antibiotica wordt gegeven laat de bacterie zijn buitenste schil los waarop de kenmerken zitten waarop antibiotica én de menselijke afweer werkt. Die buitenste schil plakt aan onze eigen lichaamscellen die vervolgens worden aangevallen (een auto-imuunreactie). als die celen zijn afgebroken  én de antibiotica weg is komt de bacterie weer te voorschijn (hij heeft zich in een vetlaagje verstopt) en gaat vrolijk verder met zijn slopende activiteiten. Daarnaast is het zo dat de bacterie zich zo langzaam deelt dat antibiotica niet erg effectief is én ons afweersysteem niet voldoende geprikkeld wordt om een goede afweer reactie te geven. Dat  tezamen met het feit dat de bacterie in onze weefsels zit en niet in het bloed (waar de afweer én antibiotica het meest effectief zijn) maakt dat een antibiotica therapie meestal niet erg effectief is. Dat is overigens de reden dat het Amerikaanse protocol niet 2 weken antibiotica is maar 2 jaar! Bezwaar daarvan is dat twee jaar antibiotica heel zwaar is voor ons lichaam en erg veel mensen allergische reacties en ernstige bijwerkingen krijgen omdat de eigen afweer én de darmfunctie (de belangrijkste basis voor een gezonde afweer en stofwisseling) volkomen ontwricht raken.
Al met al een lastig probleem.

Op de site van het tekenradar kun je ook melden dat je gebreten bent en of je het erythema migrans hebt. een goede zaak want dan krijgen we meer inzicht in de omvang van het probleem. Doen dus.

Ze bieden ook aan dat je de teek kunt opsturen en dan onderzoeken zij, gratis, of er borrelia bacteriën in zitten. echter dat onderzoek duurt lang, na  8 maanden! heb je antwoord. Als je de ziekte hebt is dat veel te lang om op te wachten.
Ik heb zelf baat gehad bij het gebruik van een zapper in combinatie met homeopathische geneesmiddelen. Hoe eerder je aan de slag gaat hoe minder kans dat, de op zich heel traag verspreidende bacteriën, zich overal in je spieren en zenuwen nestelen. Ook dit is, zo is mijn ervaring met mijn patiënten, niet een gegarandeerd recept maar bij redelijk wat mensen succesvol.
Hoe langer je al lyme hebt hoe lastiger het wordt om de bacterie weer uit je lijf te krijgen.

De beste remedie blijft om besmetting te voorkomen: controleer jezelf en je kinderen goed als je buiten geweest bent. Op het kaartje van de website is te zien dat de met borrelia besmette teken inmiddels overal in Nederland aanwezig zijn. Ze zijn met warm weer actief op zoek naar een gastheer of vrouw.....

Goed opletten dus dit mooie voorjaar en van de zomer....

Laatst vernieuwd: 28-03-2012

Terug

Commentaren

No comment found

Toevoegen commentaar